Pagina afdrukken

Eddy uit Les

Bill van Mourik, bestuurslid van de Stichting, bezocht Les begin 2011 met een heel speciale missie.

Lees hierna zijn verslag.

Naast de normale projecten die wij als stichting ten faveure van de gehele gemeenschap in Les ontwikkelen en uitvoeren, word je als persoon af en toe door individueel leed aangegrepen.

Zo ook mijn dochter en haar toenmalige echtgenoot Jeroen die acht jaar geleden Eddy tegen kwamen in Les. Een timide jongetje van 8 jaar met een hoge bovenbeenamputatie ten gevolge van een ongeval. Zijn situatie had tot gevolg dat hij sociaal volledig geïsoleerd leefde en van schaamte zelfs niet naar school ging. Aangezien Jeroen toen toevallig instrumentmaker was, heeft hij ter plaatse stompafdrukken gemaakt en noodzakelijke voorbereidingen getroffen om later in Nederland zelf een prothese voor Eddy te bouwen. Het bedrijf waar hij toen werkte verstrekte de onderdelen geheel kosteloos. Een half jaar later kon ik naar Bali afreizen met een prachtige prothese en heb deze bij Eddy aangemeten. Na twee dagen looptraining was hij de koning te rijk en nam zijn sociale leven een positieve wending.

Inmiddels zijn we negen jaar verder, is Eddy flink gegroeid en is de prothese de afgelopen jaren met lapmiddelen op lengte gehouden. Jeroen is geen instrumentmaker meer en de prothese heeft het inmiddels begeven. De tropen zijn nu eenmaal funest voor rottingsgevoelig materiaal zoals een lederen stompkoker.

Gelukkig voor Eddy kon ik via de voorzitter contact leggen met Koos van Steenis van de firma LIVIT Orthopaedie. Na uitleg van de situatie was deze instrumentmaker direct bereid om geheel gratis een nieuwe prothese voor Eddy te bouwen. Het heeft mij echt goed gedaan om te zien hoe snel sommige mensen en firma’s bereid zijn om iets belangeloos voor een ander te doen. Afgelopen januari kon ik zodoende voor de tweede keer afreizen naar Bali met een gloednieuwe prothese. Ter plaatse werd de prothese iets ingekort en liep Eddy met een verlegen glimlach maar zeer gelukkig weer rond. Charles Jacobs vertelde mij later dat Eddy bij afwezigheid van zijn oude prothese (deze was 4 maanden in Nederland i.v.m. maatvoering) al die tijd zijn huis niet meer uit durfde uit schaamte en menig traantje had gelaten.

Bij deze wil ik Koos van Steenis van LIVIT Orthopedie nogmaals bedanken voor zijn belangeloze inspanningen.

Bill van Mourik, bestuurslid.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.help-desa-les-bali.nl/eddy-uit-les/