Pagina afdrukken

Desa Les

Op het Indonesische eiland Bali werkt de stichting Help Desa Les aan kleinschalige, locale ontwikkelingsprojecten,. welke samen met de bevolking worden opgezet en uitgevoerd. Ooit begonnen op initiatief van Charles Jacobs, een in Desa Les woonachtige Nederlander, is deze hulp inmiddels uitgegroeid tot een aantal projecten die een bijdrage leveren aan de locale cultuur en economie, en tevens de sociale samenhang binnen Desa Les een steun in de rug geven.

De grote uitdaging hierbij is hoe de mensen in Les (Noord-Bali) de overgang kunnen realiseren van het zeer arme maar trotse heden naar een economisch betere toekomst. Een toekomst, waarbij de prachtige cultuur welke boordevol zit met rijke religieuze tradities zoveel mogelijk behouden blijft. En dit is – gezien de steeds verder oprukkende toeristenindustrie met alle negatieve en positieve gevolgen van dien – een lastige opgave.

Projecten
De afgelopen jaren zijn er al een aantal kleinschalige projecten gerealiseerd. Inmiddels is er een kapsalon ingericht, die inkomsten oplevert voor een flink aantal mensen (bijlagen) Verder is de vier jaar geleden gebouwde school zie school) in Butyiang gerenoveerd zie ‘De school in Butyiang gerenoveerd’). Daarnaast is een jaar geleden de Polindes (polikliniek) Desa Les geopend (zie polikliniek). Tot slot is de weg van Desa Les naar het dorp Butiyang beter begaanbaar gemaakt. Naast allerlei fysieke projecten gaat de aandacht van Charles ook uit naar ander zaken: computerlessen, de jeugdgamelan.

Zie voor een uitvoerig verslag van alle projecten projecten.

Op dit moment
Nieuw voor 2006 is de herbouw van het dorpshuis ‘De Balai (zie De Balai).

Op deze website hoopt de Stichting Help Desa Les Bali u meer inzicht te geven in de activiteiten die op Bali zijn gerealiseerd en op stapel staan. U wordt van harte uitgenodigd om meer te lezen over de projecten, over Bali en Desa Les in het bijzonder. Bovendien vindt u hier informatie over hoe u zelf een bijdrage kunt leveren aan dit op het eerste oog kleinschalige, maar lokaal van groot belang zijnde initiatief.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.help-desa-les-bali.nl/desa-les/